Mostantól a terv 40 km gyaloglás-20-30 km buszozás, és célhoz érek. Íme egy kis búcsúvideó a kis csöves-romos városkától, a hullajelölt fuldoklótól, a német sráctól: 

Azt tervezgettem hogy meteszem az első 40 km-t, és busszal megyek tovább Baamonde-ból, de a végén nem volt busz, mire megérkeztem. A táj az első 16 km-en Godam-ig hegyes volt, csóró tanyákkal, finom hegyi levegővel. Majd a következő 22 síkon ment, szögegyenesen. Tanyák, kőkerítések, bárányok, akik ugyanúgy csóválták a farkincájukat, mikor szopiztak, mint a kutyus.

Voltak olyan kanyarok ahol a pálya mellett kellett mennem, így sikerült megpillantanom az első Santiago táblát:

Az utolsó előtti pihenő, még a mennyországban, a Pokol klub előtti állomáson. Mikor még nem tudtam mi vár rám, csak a testemmel meg az elemekkel küzdöttem:

Így kénytelen voltam a szupermodern Villanova-i albergue-ben aludni, amitől már első ránézésre kirázott a hideg.

Acélszürke márvány, feketére festett szobák. Recepciós nincs sehol. A néhány hónappal ezelőtt meghalt kollégám spanyol változata nyitotta rám az ajtót, ez volt a 2. hidegrázás. Brrr. Ugyanaz az alkat mint ő, ha távol akarod tartani tőle magad, annál jobban szeretné kimutatni a kedvességét. 13x elmondtam neki hogy nem beszélek spanyolul, de ő ettől függetlenül magyarázott. Odaült az asztalhoz, ahol a vacsimat fabrikáltam a recepció mellett: Ruccola és tonhal. Illett ez a kesernyés saláta a szörnyű helyhez és a halottidézéshez.

Még1x elmondtam hogy nem értek spanyolul, ő meg röhög. Nem tudom milyen lesz egy ilyen taggal egy szobában aludni. Igazából nincs zarándok igazolványa sem. Kíváncsi vagyok, beengedik-e, végigröföghetné az éjszakát. Úgy röhög hogy a szipogásból néha röffent.

Egyetlen meneülési tervem volt a tag elől, átmentem a szomszéd bárba, kértem egy teát. A recepciós azt mondta hogy a recepciós egy óra múlva fog megjelenni az albergue-ben. tehát addig várok itt, de a spanyol barátom megjelent. Megijedtem h leül mellém, de szerecsére csak cigit vett. Nem kell mondanom hogy a halott kollégám is piros Malbit szívott. Hidegrázás. Brrr.

Eltelt az óra, és mire visszaértem, a recepciós már nem volt ott. Elment. No comment. Majd reggel jön. A következő sokk hogy megjelenta  tüdőbeteg hullajelölt hálótársam, az álomrabló fuldoklógép. Nem tudom leírni mit éreztem. Hogy kerül ide ilyen tüdővel. Nem bírom ki ha ezzel a csapattal kell egy szobában aludnom... hogy lehet hogy 2 napra vagyok a céltól, és kísért a halál, egy halott kripta jellegű modern építményben? A következő zarándokcsapat egy roma család volt, kis gurulós batyuval, faragott székecskét hurcoltak. Kész. Olyan volt mintha egy laboratóriumban egy kémcsőben ülnék és valaki csepegtetné be hozzám 1-1 félelmemet, vajon hogy reagálok. Majd megjelent végre egy spanyol pasi aki kiszúrta hogy totál kétségbeesve, elsápadva figyelem h most mi lesz, és még angolul is volt kicsit hajlnadó beszélni velem, ami megnyugtatott, majd egy fiatal párocska is megjelent. Végre normálisnak tűnő emberek... A recepciós mégis előkerült, a háta közepére kívánt mindenkit, 20 percig tartott a munkássága még mindenkit felírt és lesarcolt, majd idegesen lekoccolt. Spanyol munkamorál.

Ok. Egyetlen lehetőségem van, hogy aludjak és ne rettegjek egész éjjel attól hogy lekapok valami gyilkos kórt, hogy bemegyek a lezárt szobába, amit egy piros szallaggal el is barikádoztak. Beléptem, de láttam hogy már vannak a szobában. A párocska volt az. Nem mondhatnám hogy örültek nekem, mikor a pasi nevetve eltorlaszolta belülről az ajtót, majd meglátott. Szegények, most mit tegyek, vagy nekik egy forró éjszaka hiánya, vagy nekem a pokol a szomszéd szobában, nulla alvással a holnap 40 kili előtt.

A sötétszürke szobában az egyik sarokban a felső emeleten vackoltam be magam. Lementem zuhanyozni, mire feljöttem, eltűntek. A szélvihar tépi e szörnyű hely ablakait, a neont nem lehet lekapcsolni. Egyedül a sötétszürke modern épület szobájában. Csak a szél. Kicsit nyomasztó. Aztán hallom a köhögést a szomszéd szobából, és megnyugszom hogy mégis kicsit jobb helyen vagyok, mintha ott lennék. Majd a fejem felett levő neon elkezd villogni, berregni. Kész ez a hely. A recepciós bunkó, és minden fura. Mind1, reggel 8-kor megy a buszom.