Az albergue-ben ketten voltunk egy 25 éves német sráccal, aki Santago-ból ment visszafele a camino-n. Vicces volt hallanom, hogy már a második napon sms-t küldött a családjának h itt a vége, fuss el véle. Ugyanis nem vitt elég vizet magával a rekkenő hőségben, és letévedt. Rossz irányba kanyarodott. Mosolyogtam rajta, hogy neki ez a második camino-ja, mégse érzi merre van az út. És simán megissza az utolsó korty vizet, mielőtt kúthoz érne. Sose tennék ilyet.

Vettünk egy üveg bort, meg vacsinak valót, kiderült, hogy 25 évesen mindent felborított az életében, dobta a csaját, eladta a lakását, felmondott, mikor ki akarták nevezni a nagyfőnök helyettesének, és eljött. Már végigment a portugál úton, most pedig ad magnak egy évet arra, hogy eldöntse, mit akar. Gyalog megy el innen haza, majd talán Ausztráliába. Jó cél. Gondolom tipikus pénzhajhászó irodakukac volt, még be nem kattant.

Fura volt egy teljesen idegennel úgy vidámkodni, mintha együtt nőttünk volna föl. Sétafikáltunk a városban becsípve, találkoztunk egy helyi német bácsival is, majd játszótereztünk, minden olyansmit, amit mostanában felnőtt fejjel nem szoktam, de a régi életemhez hozzátartozott.

Később csatlakozott egy köhögős hippi is, szörnyen nézett ki, féltem tőle. Egy szobámban fogunk aludni, jobban félnék ha egyedül aludnék a fenső emeleten. Holnap kb. 60 km-t kell megtennem, 30-at gyalog, 30-at busszal. Hajrá kislány! Kb. olyan mint tíz éve Amerikában, magamat bíztatom.. 3, max 3,5 napom van hátra óceán nélkül. Végülis miatta jöttem, őt meg már elhagytam. Azt hiszem, spanyolul az óceán szó nőnemű, megint elhagytam anyám, újjászülettem.

Éjjel megjött a fuldoklós, szuszogós, köhögős zarándok, és lecuccolt a szoba ellenkező végébe. Feküdtem a sötétben, tágra nyílt szemekkel bámultam a falat, és hallgattam ahogy minden pillanatban fuldoklik, éjszaka még durvább mint nappal. Nem tudom mennyi idő telt el, mikor összecuccoltam a sötétben, és felmentem a felső szobába. A német srác utánam. A köhögős még így is annyira fuldoklott, hogy egész éjjel tőle zengett a ház. Milyen lehet mikor 40-en vagytok a szobában és őkelme alszik az emeletes ágyad tetején?

Azt a sztorit szőttem a fickó köré, hogy egy kb. velem egykorú srácnál tüdő daganatot diagnosztizáltak, és kb. 2 éve eldöntötte, hogy nem kell több kemo, azóta se vágatta le a haját. A fogai is szörnyen néztek ki, de nem csöves volt, szuper kis hátizsák, jó cipő, hozzá képest én voltam a csöves. Ki tudja mi lehet a története? Semmit nem tudtam róla, de kimeredt szemekkel kombináltam a sötétben, kibámulva az ablakon, majd végre valahára elaludtam.