Bevallom, eddig olyan volt az albániai utam, mint egy álom. De vannak pillanatok, mikor rémálomba fordul egy történet. Mármint mindenkinek a maga rémálmába. Öt órán keresztül másztam hegyet kánikulában, 5 idegen fickót követve valahova a hegyekbe, miközben egy mondatot skandáltam: "Vizet akarok"

Időben felkelek a gijocasteri hotelemben, de megadom a módját a búcsúnak. Lemegyek a hotelhez tartozó kocsmába, ahol reggelit is kapok. 8-kor indulok lefele Gijocaster lépcsőin. Sokáig tart még kigyaloglok a város végébe, ahol stoppolhatok. Tíz perc múlva meg is áll egy fickó, mutatom neki a Voskopolje táblát, visszamutogat, hogy nagyon messze van. De beszállok, és megyünk sokáig, a hegyek között, ki tudja merre visz. Nyugodt vagyok. Aztán felhívja egy barátját, aki tud angolul, hogy tudjon velem kommunikálni. Az érdekelte, hogy miért vagyok egyedül. Utazom. Aztán kirak Permet mellett, a Korcha táblánál.

Stoppolok. Senki. Semmi. Nem értem. Eddig öt percig tartott, hogy felvegyenek. Egy óra várakozás után átmegyek az út túloldalán levő benzinkúthoz és veszek egy kólát. Sose iszom, mert extrémen egészségtelen. De éhes vagyok, és ez tele van cukorral. Visszamegyek a stopposhelyre, semmi. Elsétál mellettem két lány, és a mellettem levő házból odakiáltanak nekik, hogy segítsenek nekem. Az egyikük tud angolul.

Megkérdezi mit csinálok. Stoppolok, megyek Korcha-ba. De a busz nem itt áll meg, válaszolja. Szálljak meg szállodában, és holnap reggel megy a busz. Megígérem nekik, ha nem áll meg senki, akkor majd megszállok a szállodában. Megköszönöm nekik hogy ilyen kedvesek, és elmennek.

Stoppolok. Várok. Semmi. Mi a szösz? Jó helyen vagyok? Ok. Még várok tíz percet, és elindulok gyalog óra 35-kor. De 35-kor két hátizsákos srác jelenik meg a kanyarban. Láttam őket tegnap a Kék Szem forrásnál. Úgy látszik, rájuk vártam. Mi lesz ebből...

Csatlakozom hozzájuk, csehek. Pavel és Gabriel. Vadkempingeznek, gyalogolnak, és ha megáll valaki, beszállnak. Ők ezel a módszerrel, én stoppolva nagyjából ugyanazon az útvonalon, ugyanoda jutottunk. Kiderül, hogy ők is Ohrid felé tartanak. Sétálunk, sétálunk, betérünk egy boltba kenyeret venni. Megáll egy helyi a boltnál, aki eddig hozta el a srácokat. Azt mondja, tovább visz minket. Mármint nincsen közös nyelvünk, amin megbeszélhetnénk, de megyünk vele. Öt percig autózunk, és már ki is szállunk egy vendéglő-hotelnél. Kávés és sör következik. A házigazdánk egy tizenkét éves fiúcska, aki beszél angolul, úgy néz ki mintha ő lenne itt a főnök. Megjelenik a nagyi is, az interjú során kiderül, hogy kilenc gyermeke van. Aztán a fiú kérdezi, hogy felmennénk-e a hegyekbe a fickóval, aki eddig elhozott minket. A srácok azonnal bólintanak. Én kicsit tartok az egésztől, a fickó 29 éves de 36-nak néz ki, kicsit alkoholista, és ugyanúgy meresztgeti a szemeit, mint az albán férfiak általában. (Ebből azt a következtetést vonom le, hogy ahol a nők ennyire nem egyelőek a férfiakkal, az a férfiaknak is ugyanolyan rossz.) Állítólag két óra alatt felér az ember a hegyre. És úgyis vágytam a Valbona Theti kirándulásra, csak nem jött össze. Szóval úgy döntök, hogy megyek a srácokkal, mert ez az egész nap annyira a komfort zónámon kívül esik, nem értem, hogy mi miért történik, miért vagyok itt. Szóval én is megyek, bár nem igazán van ínyemre ez az egész, de itt van a két cseh fiú őrangyalnak. Ráadásul soha vissza nem térő alkalom. Veszek egy fél liter rakiat a tesómnak ajándékba, majd indulás.

Mikor felállunk a kávé mellől, két ló vár minket, egyikre felkötötték a hátizsákjainkat, másikra albán hegylakó vendéglátóink a fémbödönjeiket. Megyünk felfelé, 0,75 liter víz van nálam. Direkt tartogatom, ki tudja mi lesz. Kortyonként iszom. Hegymenet. Izzadok. Lihegek. Tíz percenként felajánlják, hogy üljek fel a lóra, de szeretném legyőzni a hegyet.

Még csak egy órát gyalogoltunk, de már úgy érzem, hogy nem bírom ki. Kortyonként iszom. Az út instabil, sziklás. Elképzelem, hogy fönt van egy Zöld Szem forrás. És egy bár. Ha felérek, beugrom a 4 fokos vízbe, és iszom egy sört. Ez lesz.

Eltelik még egy óra. Már csak tíz perc, mondják az albánok. Már nem is sörről, csak vízről álmodom. Szomjan haltam. Kiszáradt a szám. Lüktet minden. Hegymenet. Majd végre megállunk. Kapunk enni valami sós kenyérfélét, majd előkerül a rakia. Vizet nem isznak, csak rakiát. Nem csoda, hogy 10-15 évvel idősebbnek néznek ki. És szuper boldogtalannak. persze ez csak egy gyors villámpillantás egy napjukba, de látszik, hogy az életük kemény és pálinkaszagú.

Tizenöt perc pihenés után tovább indulunk. Most még durvább hegymenet jön, még instabilabb sziklákkal. Kövesd a lószart és megleled az utat. Már egy csepp vizem sincs. Azt kántálom magamban hogy „vizet akarok, vizet akarok”.

Néha feladom, és leülök. Ilyenkor az egyik cseh fiú mindig bevár. Cseh tündérek az albán hegyekben. Öt órája találkoztunk, semmit nem tudunk egymásról, de ezt a kalandot együtt csináljuk végig. Két órán keresztül tart még a hegymenet, közben egyre nő a távolság köztünk és a házigazdák között, majd elveszítjük őket szem elől. A folyó mellől indultunk. A folyó túlpartján levő hegyek már alattunk terülnek el. Mese az egész. Csak víz lenne velünk. Aztán elveszítjük az ösvényt is, a csomagjaink sehol, most mi van?

A cseh fiúk a távolban kiszúrják a lovakat. Közel vagyunk, de hol az út? Követem a srácokat. van egy pillanat mikor mindenki eltűnik, és fogalmam sincs akkor most hol vagyok és merre kellene mennem. De aztán valaki kiabálni kezd. És már csak néhány száz méter, és megérkeztem. Négy óra hegymenet után itt fenn minden olyan mesebeli. Kecskék, bárányok, lovak, és két kőépítmény.

Az egyik az alvóhely, a másik a sajtok tárolására van. Merthogy az úr pásztor, és sajtot csinálnak a tejből.

Kapok vizet. A mennyországban vagyok. Kóválygok. Legszívesebben elájulnék, és félholtan fetrengve örömködnék, hogy túléltem. De nem teszem.

A házigazda odahív minket egy hasadékhoz, hó van benne. Ide ássa el a vizet, a kólát és a rakiát.

Majd a cseh fiúk elmennek vízért, és egyedül maradok a három hegylakóval. Hoznak egy bárányt, és odahívnak, hogy fotózzak. Elvágják a torkát. A napszemüveg mögül csukott szemmel kattintok. Spriccel a vér a vödörbe, van egy tipikus hangja. Még szerencse hogy nem olyan vega vagyok, aki elájul és hány egyszerre. Majd elkezdik megnyúzni, gyorsan egy az egész.

A fiúk is visszatérnek végre. A pásztorok nyársra tűzik a birkát és tüzet gyújtanak. Két kis tüzet, az exbárány, vagy bárányhulla mellett. Fura módszer, még sosem láttam ilyet, hogy a megsütendő célszemély mellé rakják a máglyát, nem alá. Négy órán át sütik a bárányt, közben fogy a rakia.

Majd elkezdenek szkanderezni. Albána  cseh ellen. Asszem elmondhatom hogy nagyon cukik ezek az urak.

Énekelnek, táncolnak, albán népdaloktól zeng a hegy a sötétben.

Csodásak ezek a cseh fiúk, nincsen közös nyelv, de olyan nyíltszívűek, és olyan jól kommunikálnak, hogy szinte folyékony a kézzel-lábbal, olaszul beszélgetés. Majd megsütik a máját. Én kapok először belőle, a legjobb falatokat. Úgy csinálok, mintha ennék, majd odaadom Pavo-nak. Remélem elég részegek, hogy nem veszik észre a cselt.

Mikor elkészül a bárány, a legidősebb sajtkészítő-pásztor, aki egy szomszéd nyájtól jött át, feldarabolja a húst. Egy nagy lepedőnyi neylont beviszünk a házban az ágyra, és körbeüljük. Hoznak be sajtot, és a cseh srácoknak van kenyere. Mindenki kap egy óriási kupac húst. Beülök a két cseh fiú közé, hogy néha odaadjak nekik egy-egy darabot a kupacomból és elkérjek egy-egy csontot cserébe.

Olyan ennyi hús társaságában lenni, mintha mészárszéken lennék, bár ott még sosem voltam. eszünk, isszuk a rakiát, és kint hűvös van.

Közben arról folyik a szó, hogy mi kint alszunk a srácokkal, de nem akarnak belemenni. Azt akarják, hogy aludjunk itt hatan egy három személyes házikóban. Fél 12, mire véget ér a buli, és elindulunk kint helyet keresni. De Pavo szól, hogy bent kell aludnunk, mert kezdenek az urak mérgesek lenni. Szóval bent alszunk. Én közlöm a fiúkkal, hogy bocs, de én köztetek alszom. Úgy alszunk hogy nem jut mindenkinek vállszélességnyi hely. Mint a heringek. Együtt fekszem öt pasival, mocskos és büdös vagyok, és akkor róluk nem is beszéltem. Pavo megszólal, hogy elfelejtett fogat mosni. Röhögőgörcs. Erre vártam, ott az út mellett, hogy átélhessem? Hogy néhány félalkoholista sajtkészítő pásztor ember mindenét odaadja nekünk, az idegeneknek, levágjanak miattunk egy állatot, ami a kenyerüket jelenti, felajánlják az ágyukat. Azt hiszem nekem ez egy picit túl sok. Biztos azért, mert én nem tudok adni semmit. És picit félek is tőlük.