Imádom a horvátokat. A vendégszeretetüket. Hogy még egy 50 éves horvát is folyékonyan beszél angolul. A tengerüket. Az olivaolajukat. (kivéve az áraikat)

Dubrovnikban az autóút mellett megírtam a Kotor táblát, kiraktam és megállt Ivan. 50-es, fehér ingben. Színész. Van egy velem egykorú anarchista fia. Azt mondja a fia nagyon különleges ember. Érdekes személyiségek lehetnek. Ha a fiam Európa-szerte tüntetésekre járna, akkor lehet nem ez lenne az első szó, ami eszembe jutna, h különleges. Ivanon látszik, hogy tud élni. Van egy 7 éves lánya is, akivel éppen vitorlázni készül 5 napra, és emiatt épp a hajóját készíti elő. A hajóján él. Gyerkőcöket tanít kerámiázni, mármint kerámia hajókat építeni. Csak arra kér, ne menjek fel egyedül a hegyekbe Albániában, mert forgatott ott régebben, és a stáb nő tagjait folyamatosan inzultus érte. Megígérem, hogy nem megyek, és kirak a reptérnél.

Stoppolok. Várok. Nagyon meleg van. Senki nem áll meg. Leülök. Csodálkozom, hogy-hogy nem kapok a 40 fokban napszúrást. Vagy ötször elmegy mellettem egy rendőrautó. Aztán kiküldöm a kívánságom az univerzumba, hogy olyan ember álljon meg, aki most a legjobb lenne. Nem kell, hogy Kotorba menjek, csak legyen egy szuper napom. 3 percen belül megáll egy úr. Kiderül, hogy egy nemrég megnyílt park főnöke, meg is kérdezi van-e kedvem megnézni. Hm. Dubrovniktól teljesen kikészültem, az ember és fagyihalmoktól, hogy minden háromszoros áron van, és most itt van az úr, akiről beugrik a paradicsomi Tayrona Nemzeti Park. Persze hogy igen, hiszen rá vártam ennyit. J

Az egy hete nyílt kávézójukban ittam egy kávét, micsoda mázli hogy pont most érkeztem. J Utána az autójával körbevitt a parkban. A félszigetet 20 éve hagyták el a katonák, addig itt állomásoztak. csomó bunker, szétvert-szétrohadt katonai szállások. A Monarchia által épített erődbe is bemegyünk, az összes szintet megmutatja. Ha építenének ide egy hostelt, tuti mindig tele lenne.

Próbált meggyőzni, hogy maradjak éjszakára, de nem éreztem magam 100%-ban biztonságban. Kihalt a hely. A tenger és az egész félsziget csuda gyönyörű, látni az egész Kotori-öblöt, a házigazda szuper kedves, de nem. Majd visszatérünk a kávézóhoz, és elmegyek úszni. Mert van ám egy privát strandjuk. Mikor érkeztem, egy család volt, most vagyunk vagy tízen. Dubrovnikhoz képest maga a mennyország. Úszás, napfürdő. Majd szól a nagyfőnök hogy kész az ebéd. Wow. J Grillezett cukkini, padlizsán, ők még esznek csevapcsicsát meg egyéb grillezett húsokat. Paradicsomsaláta házi olivaolajjal. Az étel egy csoda, benne van a tengeri napsütés, a csuda levegő, a helyi olíva és a tűz. Mellé fehérbort iszogatunk. Aztán kávézunk.

Mikor egyértelmű, hogy megyek, Ivan befárad. Ami annyiban nyilvánul meg, hogy akadályokban gondolkozik. A paradicsomban él-dolgozik, de úgy érzi, meg van kötve a keze. Nehéz az élet. Végülis ha a tényeket nézzük: menő új céges autó, egy kis sziget és egy családias kávézó üzemeltetése az Adrián, tényleg nehéz az élet. Próbálok majd erre emlékezni, ha a saját életemet gondolom nehéznek, hogy egy külső szemlélő számára igen nevetséges lehet. J

Mondom, hogy indulok, közli, hogy akkor kivisz a határhoz. Tündérkedés. Megköszönöm a csuda napot, amit kaptam tőle, és kiszállok. Elmegy. Előttem út, mögöttem út, sétálok nagy boldogan a hegyoldalban, lent a Kotori-öböl. Imádok élni.

A horvátok simán átengednek a határon, a montenegrói határőr azonban elveszi az útlevelemet és elmegy. No. Mi van itt? Bekukkantok az irodába, vajon ellenőrzik az útlevelemet a gépen? Egy autó vár még rajtam kívül Montenegró felé, 4 pedig Horvátország felé áll sorba.

Nos, az urak tévét néznek. Kezében az útlevelemmel valami tüntetést néznek, lehet épp a Pride-ot, amit itt először rendeztek meg. Mivel őrülten boldog vagyok, hogy itt vagyok, egy óriásit belemosolygok a fickó arcába. Ő feláll, egy percre búcsúzik a tévétől, és átenged végre. Majd egy idősebb határőr utánam szól, hogy itt egy magyar autó, biztosan elvisznek. (Megnézném a sofőrt, aki nemet mond a határőrnekJ)

Beszállok, beszélgetünk, a nagyszülők nyaraltatják az unokát, és olcsó helyen laknak. Tanulva a tegnapból, elmegyek velük, hogy megkérdezzem a házinénit, alhatok-e ott.

10 Euro, saját szoba, fürdő és mini konyha. Plusz megvendégel egy dinnyével és egy spagettivel, Csuda házigazda, csuda vendéglátás, nagy beszélgetések.

A mai napért köszönet Igornak, a dubrovniki művésznek, Ivannak, a Park Prevlaka főnökének, Libor Károlynak és Mártinak, és a 6 éves unokájuknak, Libor Ádámnak, és a szabadkai Olajos Nagy Ibolyának, aki házigazdám volt Herceg Novi-ban.