Mikor leültem pihenni, azt hittem hogy néhány km és célhoz érek, de nem így volt. Csak követtem a jelet, izzadtam, dobogott a szívem, és próbáltam nem a lábamra koncentrálni. Volt egy jó óra, még egyenesen kellett menni a betonúton az autók mellett, ami nem annyira tereli el az ember figyelmét az elemi nehézségekről, mint egy szép városka vagy egy erdő, de mentem tovább. Aztán jött egy nagy emelkedő, amikor tényleg az volt bennem hogy elegem van. Erre:

 

Szóval mázlim volt, hogy kaptam egy kis lelki vállba veregetést, hogy közel a cél, mármint hogy tíz km-es körzetben a cél. :)

Az út persze felfelé ment. Két videót is csináltam akkor, ami nagyon jól visszaadja az életérzést.

 

 

és amikor már a fűszálak is érdekesebbek mint  a gyaloglás:

Majd eltelt vagy 2 óra, erőltetett menetben, és ottvolt Ő, Bilbao.

A város fölötti helyen rengetegen bringáztak, nem is értettem hogy vajon ebből élnek, hogy ilyenkor tekernek? Mindenesetre sokkal több sportoló emberrel futottam össze az úton egy nap alatt mint itthon egy hónap alatt.

Láttam a várost, tudtam hogy van valahol egy ágyam, ami nagyon vár, már csak meg kell találni. Két alberge van a városban, a város két különböző szegletében, az egyik a camino városba vezető oldalán, a másik a kifelé vezető úton. Reménykedtem h Éda a közelebbiben foglalt szállást. Írt egy sms-t hogy a Hostel a camino-hoz közel van, jobbra el a sportpálya mellett. Ez az információ egy 350-ezres városnál annyira nem volt segítségemre. Igazából már a Katedráslisnál elveszettem az útonalat. Vagy 3x visszamentem a katedráslis melletti térképhez, de nem tudtam kiigazodni rajta. Éhes voltam, hulla fáradt, és ideges h nem tudom merre menjek. Elekzdtem embereket kérdezgetni, vagy fél órát bóklásztam, aztán annyira döhös voltam hogy senki nem tudja hol az alberge, hogy leültem egy padra, és sírtam, sírtam, sírtam.

Írtam egy sms-t Édának h küldje el a címet, meg az alberge nevét. A címet nem tudta, de legalább a nevet megkaptam. Láttam egy infopontot és bementem. A infopont inkább egy városrekonstrukciót bemutató kiállítás volt, de csodák csodája, a bent dolgozó lány beszélt angolul, és még internet is volt a bódéban, és megnézte nekem a hotel címét a név alapján. Mondta hogy gyalog nem tudok elmennioda, menjek metróval. Leírta szépen a megállók neveit, lerajzolta az útonalat. Közben végig folytak a könnyeim.

Hogy abba tudjam hagyni a sírást, metrózás előtt bementem egy boltba kaját venni és szépen felturbóztam a vércukor szintemet. Majd feladva a zarándok gyalogló mániáját, vettem egy jegyet és elmetróztam a megadott buszvégállomásra, ahol szintén senki nem tudta hogy merre van a Hostel. Egy fura fickó mégis kiszúrt, és elmondta az utat, egy ideig el is kísért, aztán vagy egy fél órányi hegymenet után ott voltam, a bilbaoi albergue-ben, ami kb. úgy néz ki mint egy bármilyen szálloda.

Felmetem Édához és lerogytam a földre a szobában. A szokásos zuhany és mosás következett, ami mindig erőt ad. A videón már nem látszik mi játszódott le az elmúlt órákban:

és itt van a kilátás az alberge-ből. Luxus.

 

Bilbao-ból ennyi jutott nekem a camino-n, annak ellenére hogy az egyik legnagyobb város az útvonalon. Talán a leghíresebb kultúrprogram a városban a Guggenheim Múzeum. De ha kevés időd van kompromisszumokat kell kötnöd, mi fontos? A camino vagy a városnézés? Én mindig a camino mellett döntöttem, ameddig éreztem energiát a tagjaiban, mert Bilbao-ba elmehetnék egy hétvégére is, ha annyira vonzana, de nem tette. Az út vonzott.