Jelen időben, mert ez a naplóm.

-      Miért mész pont Albániába?

-      Nem tudom.

-      És mikor?

-      A nyáron.

-      Mivel mész?

-      Stoppal.

-      És mit akarsz megnézi, milyen útvonalon?

-      Nem tudom.

Ilyen, és ehhez hasonló beszélgetéseken voltam túl. Nem tudom, mi vonz Albániában. Csak mennem kell. Eredetileg szeptemberre terveztem, hogy a melóhelyemen helyt állhassak, nyáron van ugyanis a szezon. De május végén volt az utolsó napom. Szabad voltam. Túl nagy szabadság volt, eltelt 1 hónap és ráeszméltem, hogy ha menni akarok, akkor el is kell indulni, mert az idő elszáll. Így kitűztem a célt, 22-től 13-ig belevetem magam Albániába.

Nem volt kérdés hogy stoppal megyek, pedig még sosem stoppoltam külföldön egyedül. Azt, hogy egyedül megyek, éreztem az első pillanattól. Valahogy senki sincs a közelemben, aki társulna egy ilyen kalandba. Vagy inkább totálisan szabad akartam lenni, alkalmazkodás nélkül? Csak én és a világ.

Mikor bejelentettem otthon a családi ebédnél, csak annyit mondtak, ha azt akarom hogy megöljenek, megerőszakoljanak és megegyenek vacsorára, akkor jó helyre készülök. Kicsit kezdtem parázni, mindenkitől azt hallottam gáz a hely. Csak az picit gyanús volt, hogy olyanok mondták, akik nem utaznak.

A lelki felkészülés abból állt, hogy mikor kezdtem meginogni, hogy lehet mégis veszélyes a hely, megkérdeztem utazó ismerősöket. Ők mind azt mondták, no para, menj! De egyikük se volt ott. A végén egy ismerősöm ismerősével beszélgettem egy órát telefonon, aki volt ott most tavasszal és azt mondta nyugodtan stoppoljak, meg hogy tuti visszamegy, mert imádja.

Illetve 22-én délután indulás előtt egy barátnőm barátjával futottam össze, aki körbekocsikázta a Balkánt. Annyira jutottam vele, hogy eldöntöttem merre stoppolok le, Horvátországon keresztül, az a terep úgyis ismerős, így biztonságban érzem magam.

A fizikai felkészülés abból állt, hogy beszereztem egy magyar Albánia útikönyvet, vettem mini körömvirág krémet égés és egyéb sérülések miatt, és levendula olajat a szúnyogok ellen. Az ideális Balkán térképet 22-én 18.55-kor zárás előtt 5 perccel sikerült beszereznem a 4. könyvesboltból.

Szval már semmi nem tarthat vissza.